2014. április 2., szerda

„Oldjátok fel és hagyjátok elmenni!”

„Oldjátok fel és hagyjátok elmenni!”[1]
Alapige: János 11: 1-8; 11; 38-44
Igehirdető: Faust Gyula
Szeretet testvéreim! A hallott történet Jézus barátairól, Lázárról, Máriáról és Mártáról szólt, akiket Jézus nagyon szeretett. Lázár hosszú betegeskedés után elaludt, vagyis meghalt. Jézus, noha nagyon szerette őt, mégis hagyta meghalni. Sokan úgy képzelik el Istent, hogy kivitelezik azokkal, akiket szeret. Valóban kivételezik, de nem abban, hogy őket elkerüli a próba, a betegség, a baj, vagy a gyász. Isten legtöbbször úgy kivételezik a fiaival, hogy nehezebb keresztet ad nekik. Lássátok az igaz Jób példáját. Isten barátja volt, akivel büszkélkedett a mennyei seregek előtt is, mégis az egyik legnehezebb emberfeletti próbát adta neki.

Isten, hasonlóképpen cselekedett Lázár barátjával is. Azért hagyta még meghalni is, mert megbízott Lázárban. A mi Atyánk olyan Isten, aki meg akar bízni az Ő népében. Megbízott Máriában é Józsefben is, amikor a szerelmükre bízta Jézust. Tudta, hogy József mindent meg fog tenni, hogy szerelmét megoltalmazza és a benne fogant gyermeket, aki Szentlélek által van és az Isten Fia.
Történetünkben Jézus nyíltan közli, hogy Lázár a mi barátunk[2] meghalt, majd hozzá tette, hogy örül, hogy nem volt ott, amikor ez bekövetkezett. Különös öröm ez, hiszen jól tudjuk, hogy ezt az örömöt Jézus szenvedése előzte meg. Bizony szenvednie kellett ezért az örömért. Tegyük fel őszintén a kérdést. Könnyű volt Jézusnak elhordozni Lázár barátjának meghalását és annak minden következményét? Könnyű volt Jézusnak annak tudatában várakozni, hogy Mária és Mártha gyászba borultak? Könnyű volt Jézusnak azzal szembenézni, hogy szerettei, közeli barátai megbántódtak és bántó szavakat fognak a szemébe mondani? Mindezek után könnyű volt neki továbbra is szeretni a barátait és megbízni bennük? Hát nem! Jézus szenvedéssel fizetett a nagyobb örömért, szenvedéssel fizetett a nagyobb hitért és bizalomért, amivel végül megajándékozta az ő egész egyházát. Azért tehát, hogy mi ma bízhassunk mennyei Atyánkban Isten Fia nagy árat fizetett. Nem aranyat vagy ezüstöt, hanem az ő drága vérét![3]
Mindent azért cselekedett így az Isten, hogy mi higgyünk![4] Higgyük, hogy Jézus több mint egy rabi, több mint egy a próféták közül. Higgyük, hogy ő nagyobb azoknál a prófétáknál,[5] akiknek hatalmuk volt a halálos betegségek felett, vagy a testi halál felett. Higgyük, hogy Ő maga a feltámadás és az élet![6]
Krisztus és az anyaszentegyház elválaszthatatlanok. Ha látjuk Krisztust, látnunk kell az egyházat is. Ebből a történetből nem csak azt tudjuk meg, hogy Jézus a Krisztus, azaz Messiás, aki maga a feltámadás és az élet, hanem azt is megtudjuk, hogy ő mindvégig miként tekintett Lázárra, aki ebben a történetben a testvérekkel együtt maga az egyház. Emlékezzünk vissza, mit is mondott róla? Azt mondta, hogy Lázár a mi barátunk elaludt![7]Nem meghalt, hanem nyugszik, vagyis, ha meghalt is él. Jézus számára Lázár az a hívő tehát, aki míg élt hitt benne és noha meghalt, akkor is él. Lázár az a barát, aki hitt Jézusban ezért nem halt meg, hanem csak megnyugodott, elaludt.
Hiszed-e ezt? – kérdezte Mártától az Úr.
Ma tőled és tőlem kérdezi meg ugyan ezt. Hiszed-e önmagad felől Krisztusnak ezt a kijelentését? Fontos, hogy elgondolkozz, szembe nézz önmagaddal és Megváltó Uraddal és te is megfogalmazd hitvallásodat, ahogy Márta tette. Most élsz és bízol Jézus Krisztusban. Hiszel az apostoli hitvallással megvallott Isten Fiában. Így van? Mert ha így van, akkor hiszed, hogy a halálod nem egyéb, mint általmenetel az örök életbe. Hiszed, hogy soha nem halsz meg, hanem ahogy Lázár úgy te is egy nap megnyugszol, elalszol. Hiszed tehát azt, hogyha meghalsz is, akkor is az életre távozol. Márta arra a személyes kérdésre, hogy mindezeket te hiszed-e azt felelte, hogy „igen Uram, én hiszem, hogy te vagy a Krisztus, az Istennek Fia, aki e világra jövendő vala.”[8] „De most is tudom, hogy amit csak kérsz az Istentől, megadja néked az Isten.”[9]Csodálatos hitvallás. Benne van annak bizonyossága, hogy Uram nem én, még csak nem is az én hitem, hanem te cselekszed meg azt, amit nekem kijelentettél. Én benned bízom, aki mindent megcselekszel!
Hiszed-e a szeretteid felől, hogy Isten Fia a végsőkig harcolt az üdvösségükért? Hiszed-e felőlük, hogy Krisztus magára vette minden bűnüket, a bűn zsoldját is, a halált? Akkor tégy bizonyságot nekik erről a te hitedről. Mond meg nekik a te hitedet, hogy a te hited által ők is higgyenek! Mond meg, hogy nem kell a bűnben éljenek, és nem kell a bűnben meghalljanak, mert Krisztus mindkettőt fölvitte a fára, az ég és a föld közé függesztette, hogy akár élünk, akár meghalunk teljesen a Krisztuséi legyünk.
Aki tehát hisz és elfogadja Krisztus váltsághalálát az Úr halálával meghal a bűnnek, hogy feltámadásának erejével az Istennek éljen. Mert mi a Krisztus teste vagyunk, ha az elkezdett bizalmat mindvégig megtartjuk, és így mi az Úr Jézus halálába haltunk és halunk bele nem pedig a sebeinkbe, nem a betegségeinkbe és nem a bűneinkbe, vagy nyomorúságunkba, mert azokat, bárminemű halálunkkal együtt az örökkévaló Krisztus már a világ alapjainak felvettetése előtt elkészült, hogy magára vegye, ami az idők teljességében meg is történt. Krisztusnak ez a váltsága fogja egyetlen elválaszthatatlan egységbe az Isten egyetlen anyaszentegyházát az idők kezdetétől a világ végezetéig.
Boldog az ember, aki hittel tudja, hogy édesanyja, édesapja az Úrnál van, aki tudja, hogy a gyermeke, unokája, vagy dédunokája az Isten kezében van. Boldog az a keresztyén, aki tudja, hogy felmenő szerettei a Krisztus szolgálatában éltek és haltak, de nem elégszik meg ezzel, hanem akarja követni a példájukat, ezért az Úrnak szenteli önmagát.
Ma hálaadással köszönjük meg áldott életű asszonytestvérünket. Személyes bizonyságtételéből tudom, hogy ő Urunk Jézusnak a barátja volt. Magáról úgy beszélt, mint aki az Úr hűséges szolgálóleánya kíván lenni az egyházban és a családjában. „Igaz, hű cseléded akarok lenni Uram. Légy segítségemre! Ezt a Megbékélés házában írta, amikor a hetedik alkalommal volt ott. Szelíd és szerény akart lenni, így akarta követni Mesterét, aki ezt mondta: „Tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd alázatos szívű vagyok!”
Különös példát mutatott szeretteinek arra, hogy egy keresztyén ember miként kel minden évben egyszer egy nagyszombatot ünnepeljen! Számára a berekfürdői Megbékélés háza az Úr nyugalmának, szombatjának a befogadási helye volt.
Szerette a természetet. Minden évszak személyes barátja volt. A Balaton tükrében az Úr békességét és gyógyító nyugalmát ismerte fel. Azt akarta, hogy egy a gyógyító nyugalom általa is látható legyen! Minden nap tanulta békességben való járást és ebben a Balatont szövetségesének tartotta. De nem csak az Úr közelségét látta a Balaton tükrében, hanem ugyanakkor önmagát is. 1994. április 17-én ezt írta: „A megfáradt ember a Balaton tóvíz tükrében látja magát, új erőt érez ereiben csörgedezni.
Mindenkor az Úr közelségére, Szentlélek általi jelenlétére és tettekben megfogható közösségére vágyott. Gyermeki szívet óhajtott és felnőtt lelket. Imáit, fohászait, könyörgéseit, hálaadásait zsoltáros igényességgel fogalmazta meg és emelte az Úrhoz.
Hitvallásunkkal a káté szavaival vallotta, hogy az Úr gyermekeként, hogy már most a szívében érzi az örök életet! Bár nehéz keresztje volt, a szíve énekelt. Szüntelenül kérte, hogy „FOGJAD KEZEM…!”
Családját mindvégig szerette! Templom és család egyet jelentett. Együtt élt a felmenők és utódok közt; emlék, szeretet és reménység hármasában. Az élő gyülekezet a szíve egyik legdrágább kincse volt. Ezt a kincset vitte haza a templomból, a templomba viszont a családját vitte. Azt vallotta, hogy „nem a tétlen hit, hanem a cselekvő szeretet az, amely kedves az Úr előtt!” Kívánta és kérte, hogy az Úr úgy legyen az egész családjával, ahogy vele volt. Azt kérte, hogy az Úr vesse el bennük is a Magot, a szent MAGOT, Krisztust, az üdvösséget, hogy ők is elmondhassák: Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus. Önmagáról azt hitte és vallotta, hogy benne Krisztus él. Azt kérte, hogy családban minden együtt töltött óra a szeretet és béke hordozója legyen! Ő a családjában akarta megmutatni, hogy benne Krisztus él.
Gyermekeinek, unokáinak és dédunokáinak a 395 énekünk üzenetével szólt utolsó leveleiben. Azt helyezi a szívetekre, hogy halálig elmenő harcos, küzdő szeretettel szeressétek egymást, a gyermekeiteket!
Családja nem ért véget a kerítésnél. Családja volt a templom, sőt a magyar nemzet egésze. Rendszeresen imádkozott a nemzet egészéért és az országért.
Imádkozott a berekfürdői Megbékélés háza minden munkatársáért, vezetőiért az ott megismert barátaiért, lelki testvéreiért. Imában hordozta a Balatonfüredi MÁV szanatórium orvosait, a kezelőket.
Minden nap, és az utolsó időben egyre sűrűbben vágyott az Isten fiai megváltására, vagyis a test feltámadására.
Erről többek közt ezt írta:
„Maradj velem az élet alkonyán,
A vágyak, álmok, sóhajok kimúltan.
Borulj rám, hogy a haláltól ne féljek!
Ölelj magadhoz, hogy majd ott is éljek. Ámen”
Jól tudta, hogy Jézus Krisztusé minden hatalom mennyen és földön. „Minden tőled jön, velünk vagy írta 2006. december 2-án. Minden szent akaratod szerint történik, minden az életünkben. Mutasd meg az emberiségnek, Te vagy az igazi FORRÁS. Te tudsz, (és) akarsz (is) segíteni! Fogadják el: „Aki benned hisz, az mindörökké él!”Az Úr szavai ezek. Mártát és Máriát vigasztalta így Jézus, majd megkérdezte: Hiszed-e ezt! Kornélia testvérünk hittel hitte!
„Életem ott van Isten tenyerén!
Azért van, (hogy) bármi fáj nekem; mosolyog a szemem.
Ezért jajszó közt is bízom vakon.
Hitem föl nem adom!”
Rám törhet vadul ezer baj, veszély
Isten így szól: Ne félj! (…) Mitől félhetnék én, az Isten tenyerén?” (1996. 08. 24)
Szeretet testvéreim! Jézus azt mondta, hogy „Lázár jöjj ki! Lázár meghallotta az Úr életre keltő szavát és kijött a sírjából. Ma ez a hívás nektek szólt testvéreim. Kornélia testvérünk példa nektek arra, hogy ő is hallgatott Jézus szavára és bár ezerszer is körülfogta a halál, ő kijött és köztetek járt. Jézus azt is mondta, hogy oldjátok fel, és hagyjátok elmenni. Az Úr ezt is nektek mondja. Oldjátok fel azokat a kötelékeket, amelyek a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, testvér és rokonhoz kötnek, és hagyjátok az Úrhoz menni. Ő az Isten tenyerében van. Ott várja a feltámadást. Öltöztessük ünneplőbe a szívünket és várjuk mi is Őt! Ámen.



[1] János 11: 44
[2] Ján 11:11 és 14
[3] „Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből; hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén: Aki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti érettetek,(…)” 1Pét 1:18-20  
[4] Ján 11:15; 42; 45
[5] Elizeus feltámasztotta a sunemi asszony fiát. 2Kir 4:32 és 36. Illés a sareptai özvegyasszony fiát támasztotta fel. 1Kir 17:21-22; De nagyobb annál a két tanúnál is, akiket az Isten támaszt fel az utolsó időben. Jel 11:3-11
[6] Ján 11:25
[7] Ján 11:11
[8] Ján 11: 27
[9] Ján 11: 22